De toekomst van Gutenberg

Er wordt vaak gesproken over Gutenberg als de nieuwe WordPress editor. Maar Gutenberg betekent meer dan dat. De hele basis van WordPress wordt opnieuw vormgegeven en ontwikkeld. In blokken. Dit gebeurt in 4 fasen:

De 4 fasen van Gutenberg

  1. Basisblokken voor het schrijven en bewerken in de backend editor (in december 2018 uitgebracht in WordPress 5.0).
  2. Aanpassen buiten de pagina/berichtinhoud is de volgende fase. Dit betreft o.a. de widgets en menu’s (2019). Ook wordt er gewerkt aan een betere integratie met externe blokkenplugins in de vorm van een Block Directory (verwacht in WordPress 5.3, eind 2019).
  3. Samenwerken, bewerken door meerdere gebruikers tegelijk en workflows (denk zoals bijvoorbeeld in Google Docs (2020+).
  4. Een “officiële” meertalige ondersteuning binnen WordPress“ Zeg dag tegen vertalingen en vertaalplugins zoals WMPL en Polylang (2020+).

In State of the Word van december 2018 vertelt Matt Mullenweg, een van de bedenkers van WordPress, alles over de toekomst van Gutenberg.

Ondanks dat de editor nu een vast onderdeel van WordPress is geworden, blijft de Gutenberg plugin dus bestaan. Met deze plugin kun je toekomstige fasen testen voordat ze een vast onderdeel worden van WordPress. En feedback geven. Want WordPress is van ons allemaal!