Gutenberg vs pagebuilders

De laatste jaren hebben de pagebuilders een enorme opmars gemaakt binnen WordPress. Het maken van eigen layouts werd daardoor voor iedereen bereikbaar.

Wat is een pagebuilder?

Op de pagina ‘Wat is Gutenberg’ lieten we je al even de klassieke editor zien. Het nadeel hiervan is, dat je niet in kolommen kunt werken en alleen in verticale richting content kunt plaatsen. Veel websitebouwers maken echter gebruik van een thema met een pagebuilder. Dit geeft je meer vrijheid in layouts, waardoor je niet vast zit aan het stramien van het thema dat je gebruikt.

De belangrijkste pagebuilders van WordPress op een rij

Vervangt Gutenberg pagebuilders?

Op het moment niet. Gutenberg beperkt zich tot het contentgedeelte van je website, dus binnen de editor. In toekomstige ontwikkelfasen gaat dit wel veranderen, maar daarover later meer. Door het gebruik van bepaalde plugins kun je Gutenberg al wel als pagebuilder inzetten.

Werkt Gutenberg goed samen met pagebuilders?

Dat zul je moeten testen. De meeste grote pagebuilders hebben inmiddels wel functionaliteit ingebouwd waardoor ze goed samenwerken met Gutenberg. In veel gevallen kies je bij het schrijven van een bericht of het maken van een pagina vooraf of je dit in Gutenberg (vanaf nu de standaard editor van WordPress) of met de pagebuilder doet. Voorheen maakte je die keuze tussen de klassieke editor en de pagebuilder. Wat dat betreft is er niet heel veel veranderd.