Wat is Gutenberg?

Gutenberg is de naam die is gebruikt voor het ontwikkelen van de nieuwe publiceerervaring in WordPress. Sinds december 2018 is de eerste fase van deze ontwikkelingen, de blokkeneditor, een vast onderdeel geworden van WordPress Bebo(versie 5.0).

De classic editor

De WordPress Editor is waar we onze content creëren voor elke pagina, bericht of maatwerk type content (denk hierbij aan bijv. portfolio items). 

De klassieke editor van WordPress

De editor is een prima tool voor het schrijven en opmaken van tekst, het toevoegen van afbeeldingen en meer. Binnen de huidige versie van WordPress, 4.9.4, kunnen we het volgende doen: 

  • Tekst toevoegen 
  • Koppen toevoegen 
  • Tekst vet of cursief maken 
  • Links toevoegen 
  • Afbeeldingen toevoegen 

Op het moment dat we meer complexe zaken willen uitvoeren, dan zijn we aangewezen op externe ontwikkelingen door middel van de installatie van een page builder, plugins en het gebruik van shortcodes.

Helaas, wanneer het op het maken van complexe pagina lay-outs aankomt, dan is de huidige editor niet toereikend. Gelukkig waren alle mensen die aan het WordPress open source project werken zich dat bewust. Daarom is het afgelopen jaar heel hard gewerkt aan een nieuwe editor: de Block Editor.

Het doel van de Gutenberg block editor

Het doel van de Block Editor is het creëren van layouts met rijke content in plaats van platte tekst, door gebruik te maken van blokken. Daardoor kunnen gebruikers die geen kennis hebben van HTML of CSS toch rijkere content creëren zonder gebruik van extra plugins of pagebuilders.  

Leer meer over Gutenberg
op de Nederlandse website van WordPress